Bij De Nieuwe Dokken zetten we volop in op circulaire bouwtechnieken en hernieuwbare materialen. Prefab hout- en betonelementen worden zo ontworpen dat ze eenvoudig herbruikbaar en demonteerbaar zijn, terwijl restmaterialen, zoals betonpuin van de oude havenloods, een tweede leven krijgen als gevelstenen. Die maken binnenkort deel uit van de nieuwe vleugel van Design Museum Gent.
Daarnaast kiezen we voor een slimme aanpak bij transport. Zo vervoerden we bouwmaterialen via het water naar onze site, wat de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderde. Verschillende van onze gebouwen, zoals Faar, zijn zelfs bekroond met het internationale BREEAM-certificaat. Dat onderstreept ons duurzaamheidsengagement.
Onze woningen zijn ontworpen om energie-efficiëntie en comfort te combineren. We implementeren slimme technologieën om energieverbruik te optimaliseren. Van het regelen van verlichting tot het bijhouden van verbruiksgegevens, onze bewoners hebben de tools in handen om slim met energie om te gaan en kosten te besparen.
Elke woning is ook aangesloten op een warmtenet dat de restwarmte van een nabijgelegen bedrijf benut, waardoor we geen extra CO₂ uitstoten. Dankzij het gebruik van vacuümtoiletten besparen we tot vijf keer meer water dan met traditionele toiletten. Gezuiverd afvalwater van keukens of badkamers (grijs water) wordt opnieuw gebruikt als proceswater bij naburige bedrijven. En ook onze voedselvermalers zetten keukenafval en fecaal water (zwart water) om in lokaal biogas.
Bij De Nieuwe Dokken staat duurzaam leven centraal. We omarmen groene mobiliteit door onze site autovrij te houden, elektrische deelauto’s beschikbaar te stellen en ruime fietsvoorzieningen aan te bieden. Daarbij voorzien we ook plaats voor buitenmaatse fietsen. Met een Mobiscore van 9,2 zijn alle faciliteiten binnen handbereik, waardoor autogebruik tot een minimum beperkt blijft.
Daarnaast is er veel aandacht voor sociale duurzaamheid. De wijk biedt in totaal 400 woongelegenheden, zowel appartementen als grondgebonden woningen. Niet alle woningen komen op dezelfde manier op de markt. Naast marktconforme woningen is er ruimte voor cohousing. Tegelijk worden ook 20% sociale woningen en 20% budgetkoop- of budget huurwoningen aangeboden. Daarnaast nodigen we bewoners uit om samen te komen in de tijdelijke eco-wijkcontainer of de collectieve moestuin. Zo bouwen we niet alleen een wijk, maar ook een gemeenschap.
Benieuwd naar jouw plek in de meest ecologische wijk van Gent? Ontdek onze verschillende woonmogelijkheden en vind jouw ideale woning. Bekijk het aanbod en ervaar hoe toekomstgericht wonen er voor jou kan uitzien.