Een stap dichter naar een duurzame wereld

We proberen al jaren ons steentje bij te dragen aan een mooiere wereld. Samen met onze partners, zetten we al verschillende initiatieven op die zowel mens als planeet ten goede komt. We scoorden zelfs meer dan 90% op de duurzaamheidsmeter van Stad Gent. Maar hoe komen we eigenlijk aan die hoge score?
DND moestuin klein

Energiezuinig leven

De Nieuwe Dokken wil in de toekomst kunnen uitgroeien tot een smart district. Minder en slimmer energie verbruiken staan daarbij hoog op de agenda. Daarom richten we de woningen in met slimme technologieën, die ook je gebruikscomfort verhogen. Je zult makkelijk een passende sfeer kunnen kiezen, je verlichting en stopcontacten aansturen of je verbruiksgegevens uitlezen, zelfs als je niet thuis bent.

DND Het Stroompunt Logo

Het Stroompunt

Het Stroompunt is de centrale plek in De Nieuwe Dokken die warmte en energie zeer efficiënt inzet op de site. Traditionele woonwijken werken met dure, externe energieleveranciers en afvalverwerkingsbedrijven.
Hier maken we gebruik van een nieuw en duurzaam systeem: de ZAWENT-technologie. Energie, water en voedingsstoffen komen zo in een interne kringloop terecht om verspilling te verminderen. Door gebruik van restwarmte van de naburige industrie streven we ernaar tot 70% minder CO2 uit te stoten.

DND Ducoop verwarming
DND Ducoop logo

DuCoop

DuCoop is onze duurzaamheidscoöperatieve en biedt vier duurzame initiatieven aan de bewoners aan: verwarming, water, afval en mobiliteit. Zo zorgt DuCoop voor de zuivering van je afvalwater en levert het warmte via een warmtenet.

Je kan er ook terecht voor andere betalende diensten zoals stroomvoorziening voor je elektrische wagen. Daarnaast maakt de vernieuwende aanpak van een coöperatie van elke bewoner een aandeelhouder. En dat schept ook een buurtgevoel.

DND Laadpaal Ducoop

Autodelen en laadpalen

Battmobility voorziet lease- en deelauto’s voor alle bewoners van De Nieuwe Dokken. Momenteel zijn er twee elektrische deelauto’s beschikbaar op het Kompasplein. De komende jaren zal het aanbod verder groeien in functie van het stijgende bewonersaantal op onze site.

Zo verplaats je je milieuvriendelijk, comfortabel en goedkoop door de stad! Je vindt ook verschillende elektrische laadpalen op de site en extra ruime fietsstallingen.

DND De Nieuwe Versnelling Logo

De Nieuwe Versnelling

De Nieuwe Versnelling is een koepelnaam voor de duurzame mobiliteit & deeleconomie van de site. Met aandacht voor goede voorbeelden uit de buurt, vonden we ondernemingen die onze gebouwen een future-proof karakter geven.

Om die inspirerende cases te ondersteunen gaven we ze de aandacht die ze verdienen op onze blog, evenals beloftevolle, alternatieve vervoermiddelen die vernoemd werden.

Mobiliteit

Wist je dat De Nieuwe Dokken een Mobiscore van 9,2 heeft? Deze index geeft de mobiliteits- en milieu-impact weer van een woonplaats. De score wordt berekend op basis van de afstand tussen jouw woning en allerlei voorzieningen zoals onderwijs, horeca, winkels en gezondheidszorg. De Nieuwe Dokken haalt hier dus de grootste onderscheiding.

DND Mobiscore Wit
DND bream

Duurzaamheid in De Nieuwe Dokken

Met dank aan projecten als Het Stroompunt en de aanpak rond mobiliteit scoort De Nieuwe Dokken maar liefst 93,9 op de duurzaamheidsmeter van Stad Gent, een principe dat geïnspireerd is op de bekende BREEAM-score.

Benieuwd naar het aanbod?