!

Over De Nieuwe Dokken

Beeld Over 1290X580
Het noorden van Gent ondergaat de komende jaren een heuse metamorfose. Onder andere het stadsdeel Oude Dokken, een spil in de industriële geschiedenis van de stad, krijgt een nieuwe bestemming dankzij enkele nieuwe projecten en buurten. Het woon- en leefproject De Nieuwe Dokken, aan de oostzijde van het Handelsdok, wordt een van de eerste realisaties rondom de dokken. De bouw van het project verloopt gefaseerd. Als eerste is het centraal veld en het Dek aan de beurt. Vervolgens zijn het noordveld en zuidveld aan de beurt.

Een unieke ligging

De Nieuwe Dokken ligt aan de Schipperskaai, met de Bataviabrug als verbinding met de binnenstad en met de betoncentrale en de kranen als bakens. De hele zuid-west gevel van De Nieuwe Dokken kijkt uit over het water. Bewoners kunnen er dus genieten van een ontspannende wandeling, in de namiddagzon of ’s avonds bij zonsondergang.

De Nieuwe Dokken is een project van Schipperskaai Development (een consortium bestaande uit CAAAP en Van Roey Vastgoed) in samenwerking met SOgent en de stad Gent dat wordt verwezelijkt in het stadsdeel de Oude Dokken.

In deze buurt komen ongeveer 400 nieuwe appartementen en huizen voor Gentenaars van alle leeftijden, maar een buurt bestaat natuurlijk uit meer dan alleen woningen. Er valt vanalles te beleven langs de kade en in de verschillende gebouwen, bij lokale handelaars, een brasserie, een broodjeszaak, kantoren... Omringd door groen en water komen er ook verschillende openbare voorzieningen (zoals een kinderdagverblijf, buitenschoolse kinderopvang, basisschool en wijksporthal) en talloze recreatiemogelijkheden (zoals wandelpromenades, wijkparken en speeltuigen).

Wie liever gaat shoppen in de historische binnenstad steekt makkelijk de dokken over via de handige voetgangers- en fietsbruggen.

Mensen op de Bataviabrug

​De Nieuwe Dokken ligt in een buurt die leeft.

Om dat aan te tonen trokken we naar de Bataviabrug, waar we willekeurige passanten fotografeerden. Leuke, interessante, mooie mensen met wie we een kort praatje maakten. We stellen ze hier graag aan je voor! Benieuwd naar meer?

Michiel is graag commercieel actief en werkt als Business Development Manager bij The Reference op het Handelsdok. “Elke dag kijk ik uit op de werken en sta ik er versteld van hoe snel ze vooruit gaan. Vandaag overheersen meetings mijn agenda, dus kan ik helaas iets minder vaak uit het raam kijken.”

“De Nieuwe Dokken. Wonen aan 't water. Baden in 't licht.”

De ‘Nieuwe’ in De Nieuwe Dokken slaat niet zomaar op het feit dat aan het Gentse Handelsdok een gloednieuwe buurt uit de grond wordt gestampt. Nee, het wijst ook op hoe we met De Nieuwe Dokken het concept ‘ambitieus bouwproject’ gaan herdefiniëren. We durven verder kijken dan morgen en willen actief nadenken over de duurzame buurt van de toekomst.

Zo is er Het Stroompunt, een project dat ervoor zal zorgen dat in De Nieuwe Dokken zeer efficiënt met energie en warmte zal omgesprongen worden. Daarnaast trekt De Nieuwe Dokken ook resoluut de kar van het vervoer van morgen. De buurt, op wandelafstand van Gent-Dampoort en heel wat bushaltes, is sowieso al vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. De infrastructuur van De Nieuwe Dokken zal fietsers en voetgangers centraal stellen, waardoor een groot deel van de site autovrij is. Via de Bataviabrug is zoals eerder vermeld al een goede verbinding met de Gentse binnenstad, binnenkort komt daar nog een tweede brug bij.

De parkings op De Nieuwe Dokken zijn zo ontwikkeld dat ze na verloop van tijd - wanneer minder mensen een auto zullen hebben - van functie kunnen veranderen. Bewoners worden vooral aangemoedigd om voor autodelen te kiezen, wat niet alleen ecologisch maar ook economisch interessant is.

Met dank aan projecten als Het Stroompunt en de aanpak rond mobiliteit scoort De Nieuwe Dokken maar liefst 93,9 op de duurzaamheidsmeter van Stad Gent, een principe dat geïnspireerd is op de bekende BREEAM-score.

Blijf op de hoogte van dit project

Lead Source
AssignmentHelper