!

Samen bollen bij Bolides

Het duurzame aspect van De Nieuwe Dokken trekken we ook door in de horeca en winkels die er zullen komen. Zaken die bezig zijn met de deeleconomie en/of de toekomst van mobiliteit, bijvoorbeeld. Wij trokken alvast naar enkele Oost-Vlaamse winkels en organisaties die momenteel al het goede voorbeeld tonen. Bolides, bijvoorbeeld. Laat je inspireren! Denk jij dat jouw zaak in aanmerking komt? Neem dan contact op met info@denieuwedokken.be.

Zit jij nu in je auto? Volgens ons lees je deze blogpost niet achter het stuur, en maar goed ook! Als je even nadenkt over hoeveel tijd je in je auto doorbrengt, zou je bijna verschieten van het lage resultaat - ook al voelt het best lang doordat we zo vaak in de file staan. Het grootste deel van de dag staat onze auto namelijk gewoon stil en neemt hij dus onnodig plaats in. Om er even een cijfer op te kleven: maar liefst 95% van de tijd staan onze wagens geparkeerd.

Het aantal auto’s - en daarbij ook de uitstoot die ze produceren - kan aanzienlijk verminderd worden door een simpele app te installeren. Bart Lizen en Thibaud Dedier ontwierpen Bolides, een platform waarop je een luxueuze auto tijdelijk kan gebruiken. Het enige wat je nodig hebt is de app op je smartphone, die vervolgens een Bolide op wandelafstand zoekt. Je smartphone dient als sleutel, zodat je op elk moment kan vertrekken. Bovendien zijn er geen vaste kosten, je betaalt enkel wanneer je rijdt. Snel en gemakkelijk: ride here, ride now.

Het project van Bart en Thibaud is er een met een grote impact. Als het sharing-concept echt aanslaat heeft niet iedereen nog een eigen auto nodig, wat ervoor zal zorgen dat onze ecologische voetafdruk zienderogen daalt. Bovendien is het een applicatie die steunt op het vertrouwen in mensen, wat het concept alleen maar mooier maakt.

Bolides is een mooi voorbeeld van de opkomst van deelplatformen, waarbij het vertrouwen in elkaar aan de basis ligt. De verschillende deelplatformen schieten als paddenstoelen uit de grond - en je kan er veel meer dan enkel auto’s op lenen of delen. FLAVR en Menu Next Door zorgen voor een lekkere maaltijd die bereid werd dicht bij jouw deur. Dankzij Peerby kun je vanalles lenen van je buren zodat je zelf niet alles nieuw hoeft te kopen. ListMinut helpt je bij dagdagelijkse klusjes en Bringr brengt jouw pakketje voor een klein prijsje tot aan je voordeur.

Delen werkt écht omdat er voordelen zijn voor zowel de aanbieder als de vrager. We kruipen vanachter ons scherm en worden wat socialer, leren onze nabije buren beter kennen en volgens onderzoek van het Nederlands onderzoeksbureau Stipo zorgen deelplatformen ervoor dat we meer zelfvertrouwen krijgen.

Vooral in de mobiliteitssector slaan de deelplatformen aan. Cambio heeft ondertussen een wagenpark van ongeveer 500 wagens in heel België en meer dan 15.000 gebruikers. Ook Tapazz en Caramigo zijn zeer populaire autodeelplatformen. Bolides is dus niet de eerste die het concept lanceert, maar toch zijn ze uniek door het soort auto’s die ze aanbieden en het gebruik van de smartphone als sleutel.

Bart en Thibaud wouden het autodelen uit het ‘groenige’ sfeertje halen en een perfect gebruiksvriendelijk, ecologisch en betaalbaar alternatief creëren. Daar zijn ze dan ook glansrijk in geslaagd. Sinds hun lancering in januari 2014 heeft Bolides zijn gebruikerspotentieel al meer dan verdubbeld. Bart en Thibaud hopen tussen nu en 2018 over 1.000 voertuigen te beschikken.

Meer info: www.bolides.be

Blijf op de hoogte van dit project

Lead Source
AssignmentHelper