!

Ohne, natuurlijk onverpakt

In De Nieuwe Dokken is ook ruimte voor horeca en winkels. Daarbij wordt resoluut gekozen voor duurzame zaken die bezig zijn met de deeleconomie en/of de toekomst van mobiliteit. Denk jij dat jouw zaak in aanmerking komt? Neem dan contact op met info@denieuwedokken.be. Ter inspiratie gingen we langs bij verschillende Oost-Vlaamse winkels en organisaties die al jarenlang het goede voorbeeld tonen. Ohne is wel een zeer uniek concept in deze branche!

Met de stijgende aandacht voor het milieu, groeit ook onze stapel verpakkingen en plastic zakken - o ironie. Volgens de Interregionale Verpakkingscommissie produceert onze maatschappij veel meer verpakkingen dan 50 jaar geleden. Je moet bijna zoeken naar producten in de supermarkt die niet verpakt zijn in een nutteloos plasticje of zonder een sticker op. Probeer het toch even in te beelden: een wereld zonder verpakking. Vijf jonge Gentenaars wilden deze utopie omzetten in realiteit en richtten Ohne op (Duits voor “zonder”), een verpakkingsvrije winkel.

 

Ohne is de derde Belgische winkel die verpakkingen afzweert - en de allereerste in Gent. Het concept van de winkel steunt op drie pijlers: afvalarm, korte keten, biologisch. Bij de keuze van producten vertrekken ze altijd van het afvalarme, daarnaast willen ze dat producten uit de streek komen om de ecologische voetafdruk te verkleinen (= korte keten) en tot slot geven ze de voorkeur aan biologische producten. Als verpakkingen niet te vermijden zijn, zoals bijvoorbeeld bij confituur of choco, werken ze met een retoursysteem: potten die leeg zijn worden teruggebracht en hergebruikt.

Het team achter de zaak wil mensen aan het denken zetten over een van de meest dagdagelijkse bezigheden: winkelen. Ze moedigen de consument aan om zelf verpakking mee te nemen die bij de ingang een gewichtscode krijgt. Na het winkelen wordt alles gewogen en het gewicht van de verpakking afgetrokken. Zo creëren ze een aanbod van verbruiksgoederen waar een eerlijke prijs voor betaald wordt en waarbij productie en consumptie een minimale negatieve impact hebben op de omgeving.

 

Naast shoppen kun je in Ohne ook workshops volgen en vind je er een uitgebreide collectie boeken en vooral veel nuttige tips. Je kan er dagdagelijkse verbruiksgoederen vinden met seizoensgebonden voeding, maar ook onderhouds- en verzorgingsproducten. Daarnaast werken ze ook met duurzame en recycleerbare verbruiksartikelen. Als je je eigen verpakking of potje vergeten bent, kan je er ook eentje kopen in de winkel.

 

Twee jaar na de opening van de eerste vestiging in Gent opent Ohne nu ook een tweede winkel aan de andere kant van de stad. Zo wordt Gent stapje per stapje verpakkingsvrijer!

 

Meer info vind je op de website van Ohne.

Blijf op de hoogte van dit project

Lead Source
AssignmentHelper