!

Uniek concept: duurzaamheidscoöperatieve DuCoop in De Nieuwe Dokken

Klimaatneutraal en milieubewust bouwen is een belangrijke bouwsteen voor een duurzame toekomst. Circulaire economie wil het hergebruik van producten, onderdelen en grondstoffen maximaliseren waarbij ook de waarde behouden blijft. Het bewustzijn groeit meer en meer dat circulaire initiatieven nodig zijn om de klimaatdoelstellingen te halen. Tegelijkertijd investeren we in meerwaarde voor de gebouwen op lange termijn.

Binnen projectontwikkeling wordt daarom steeds vaker gekeken naar duurzame concepten zoals warmtenetten, ZAWENT-technologie en vacuümtoiletten.

De Nieuwe Dokken zet bovenstaande circulaire concepten al om in praktijk maar we gaan nog een stapje verder.

Om alle duurzame initiatieven voor De Nieuwe Dokken te bouwen en te exploiteren werd immers DuCoop opgericht door projectontwikkelaar Schipperskaai Development (Van Roey Vastgoed en CAAAP), watermaatschappij Farys en innovator Clean Energy Innovative Projects. Triodos Bank stond in voor de financiering. DuCoop wordt daarnaast ook ondersteund door enkele Europese en Vlaamse subsidieprogramma’s.

Als je in De Nieuwe Dokken komt wonen of je er je eigen zaak uitbaat, dan word je ook automatisch klant van de duurzaamheidscoöperatieve DuCoop. De coöperatieve neemt je afvalwater af voor zuivering en levert warmte via een warmtenet. 

Daarnaast kan je ook bij DuCoop terecht voor andere betalende diensten zoals stroomvoorziening voor elektrische wagens.

DuCoop is opgericht als een coöperatieve, wat betekent dat je als koper of huurder van een ruimte in De Nieuwe Dokken automatisch 1 aandeel verwerft. Je ontvangt dus een factuur van een coöperatie waar je zelf aandeelhouder van bent, net als je buurman- of vrouw, en niet van een vreemd bedrijf. Een vernieuwende aanpak die gegarandeerd het buurtgevoel ten goede komt!

DuCoop is een ESCO (Energy Service Company) dat jou duurzame energie en warmte levert in De Nieuwe Dokken zonder dat je persoonlijk dient te investeren in de eigenlijke installatie. Je koopt als het ware verwarming als een service. 

Wanneer DuCoop meer dan 6% winst maakt, zal er beslist worden om dit uit te keren aan jou en de andere aandeelhouders (in de vorm van een korting op je energiefactuur). Daarnaast kan je zelf ook nog andere aandelen van DuCoop aankopen. 

Het innovatieve karakter van De Nieuwe Dokken is zowel terug te vinden in de duurzame concepten die er worden uitgerold maar ook in de duurzaamheidscoöperatieve én het nieuwe businessmodel. Meer weten over DuCoop? Bezoek dan hun website www.ducoop.be.

Blijf op de hoogte van dit project

Lead Source
AssignmentHelper