Ondernemen op De Nieuwe Dokken: genieten van het water met fijne collega's naast de deur.
Op De Nieuwe Dokken horen wonen, werken en ontspanning samen. Als ondernemer beschik je over een kantoorruimte in één van de nieuwste en innovatiefste wijken van Gent, vlakbij het centrum, water en groen. En je belandt tussen inspirerend talent uit diverse sectoren. Maak kennis met je toekomstige buren!
Zelda & Zorro (Modern shared living room concept)
Je wil een fijne (mid)dag, avond of ochtend met familie, vrienden én kinderen spenderen, maar heb geen zin in organisatorisch gedoe of gewoon niet voldoende ruimte? Dan kom je gewoon naar De Nieuwe Dokken. Hier biedt Zelda&Zorro binnenkort een ruime, huiselijke leefruimte die je naar wens kan invullen. Een brunch, lunch, table d’amis, verjaardagsfeest of workshop voor de kinderen terwijl je als ouder gezellig kan aperitieven: Je reserveert een plekje voor één van de wekelijkse activiteiten of boekt een activiteit op maat van jouw behoeften.
“We zijn een modern shared living room concept. Een perfecte aanvulling op het nieuwe stedelijke leven en dus een ideale match met een site als De Nieuwe Dokken.”
Als mama ervaarde bezielster Wendy maar al te vaak hoe moeilijk het was om leuke locaties te vinden waar je terecht kan met vrienden én kinderen. Plekken waar het écht plezant is voor iedereen. (Want zeg nu zelf: je kinderen al zittend laten wachten op eten en drinken, is niet het fijnste deel van uit eten gaan.) Ze zocht naar een concept dat die nood aan ruimte opvult. In een maand tijd stoomde ze een financieel en business plan klaar en zette ze haar idee om in realiteit. Na twee jaar experimenteren in de oude dekenij van Evergem, zet Zelda en Zorro haar verhaal voort op De Nieuwe Dokken.
“Zelda&Zorro biedt een plek waar volwassenen en kinderen kunnen onthaasten, volledig op hun eigen manier”, verduidelijkt Wendy, “we werken samen met een lokale cateraar en zetten alles voor je klaar, zodat jij in privékring en huiselijke sfeer kan genieten van wat echt telt. Maar ook bedrijven maken er graag gebruik van: we creëren een ongedwongen setting die de informele kant naar boven brengt onder collega’s en dat schept een sterkere band.”
Niet alleen de kruisbestuiving tussen wonen en werken, maar ook de ligging maakt van De Nieuwe Dokken de plaats bij uitstek voor Zelda&Zorro. Wendy haar ouders zijn zeilers, daardoor heeft ze een speciale band met het water: “elke keer als ik op de Bataviabrug sta voel ik meteen: ‘dit is dé plek waar ik moet zijn’. Ook de nabijheid van het groen en het centrum bieden enorm veel potentieel voor het organiseren van extra buitenactiviteiten. Denk aan een kindvriendelijke stadswandeling of een aperitief aan de kaai of in het park. Of een fijne sportactiviteit in samenwerking met CUP, dat kan natuurlijk ook. De mogelijkheden zijn echt legio.”
En het pand van Zelda&Zorro zal indruk maken: “Fraeye Living zorgt voor onze inrichting. Door het feit dat we erg zichtbaar liggen, zullen ze dus een extra tandje bijsteken. Naast een attractieve speelmuur voor de kinderen, een mooi keukeneiland en salon, zal je ook een hangmat zien. Zowel kinderen als volwassenen vinden het leuk om in een hangmat te onthaasten. Dit staat symbool voor ons concept, een plek die beiden aantrekt. onze signatuur.”


STOOK EN KEET, Koen Landuyt en Tine Hoet (Graphic & motion design)
Koen en Tine ontmoetten elkaar lang geleden bij het Gentse communicatiebureau Magelaan. Sindsdien is de professionele vriendschap tussen deze grafisch vormgevers blijven bestaan. Beter nog: binnenkort vergezellen ze elkaar in één van de kantoorruimtes op De Nieuwe Dokken.
“Hier werken zal voelen als een dagelijkse citytrip. We kijken ernaar uit om het bruisende van deze nieuwe buurt te ervaren.”
Tine - Keet
Na haar carrière bij Magelaan ging Tine nieuwe energie scheppen bij de bekende Gentse soep- en saladebar Soepplus. Ze draaide er mee in de zaak tijdens de renovatie en uitbreiding ervan. Zo verruimde Tine haar blik en kreeg ze opnieuw zin om creatief bezig te zijn. Ze begon als zelfstandige op kleine schaal met een collectie van wenskaarten, maar al snel kwam van het één het ander en werd het een voltijdse activiteit: “ik ben van alle sectoren thuis, maar horeca zie je vaak terug in mijn werk. Buiten de brandings die ik maak, geef ik ook communicatieadvies en begeleiding in social media. Na twee jaar als zelfstandige voelde ik de nood aan een andere werkplek dan thuis.”
Koen - Stook
Koen heeft al 25 jaar op de teller als grafisch vormgever, waarvan 23 als zelfstandige: “Stook zelf bestaat nu zes jaar. Ik ben een allround vormgever, thuis in scenografie, tentoonstellingen, drukwerk, branding, … maar ook digital design en video. In onze sector moet je jezelf continu bijscholen. Dat maakt het ook uitdagend en plezant.”
Samen op kantoor in De Nieuwe Dokken
Koen merkte al snel dat het Noorden van Gent nieuw leven kreeg: “dat wekte meteen mijn interesse. Ik heb veel klanten bij de haven, zoals North Sea Port. Dat is al een mooie link. Maar Ik wou vooral kunnen samenwerken met iemand. Tine en ik zijn al lang een klankbord voor elkaar en we vangen ook elkaars werk ook op tijdens verlofperiodes. We hebben dus enorm veel vertrouwen in elkaar en onze samenwerking op De Nieuwe Dokken.”
En dat vertrouwen leeft ook bij Tine: “ik geloof echt in dit nieuwe stadsdeel. Het ligt op een steenworp van het centrum en het zijn echte Gentenaars die hier komen leven en werken. De sfeer hier doet me denken aan New york, Hamburg of Londen, waar ze ook oude havengebieden op een creatieve manier hebben ingekleurd als nieuw woongebied. Ik vind dit een erg stimulerende omgeving.”
“Het is hier niet alleen werken, maar ook echt leven”, vult Koen aan, “we gaan onze kantoorruimte dan ook volledig inrichten met bijvoorbeeld een douche. ik woon nu in Zomergem en kom dan al lopend naar het werk. Ook wandelen en fietsen kunnen hier makkelijk. Dus de hond mag ook mee!”
Koen en Tine zullen hun kantoor ook verhuren als vergaderruimte of ruimte voor workshops: “de bedoeling is dat we hier een centrale plek hebben waar we af en toe naartoe kunnen komen. Een meeting point waar we elkaars werk kunnen inspireren.”
Saskia Faelens (Pilates & energetische healing )
In de praktijk van Saskia vind je een unieke combinatie van pilates, yoga, energetische healing, therapieën en massages. Mensen die binnenkomen, zeggen meteen ‘wow’. Met zo'n reformerzaal en een overvloed aan plantenpracht kan dat ook niet anders.
“We combineren het fysieke, mentale en energetische aspect van het menselijk welzijn. We gaan op zoek naar wat er leeft in je onbewuste en welke impact dat heeft op je lichaam.” Saskia ervaarde meteen een positieve energie op De Nieuwe Dokken: “mijn gevoel zei onmiddellijk: hier moet je zijn! Het is een nieuwe plek waar je echt je stempel op kan drukken. Deze plek is wat ik breng: nieuwe energie, nieuwe input.”
Het verhaal van Saskia start in 2014. Na een carrière in de corporate wereld trekt ze naar Thailand om op adem te komen. Daar komt ze in contact met onder andere yoga, pilates en energetische healing. Als ervaren trail runner kampt ze op dat moment met een heupblessure: “Ik vond pilates in het begin erg zwaar en lastig. Maar mijn lichaam ging er sterk op vooruit, zonder pijn. Dat had ik nog nooit ervaren”, herinnert Saskia zich. Terug in België volgde er een teacher training om pilates beter te begrijpen, een stage, enkele vervangende lessen en hop: een eigen praktijk.
“Mijn ervaringen in Thailand hebben de sensitieve persoon in mij aangewakkerd. Ik voel dingen aan die andere mensen niet voelen. Dat is een kracht. Na mijn reis ben ik dan ook met energetische healing begonnen binnen mijn kennissenkring. Ik heb me laten begeleiden door een krachtige healer in Maarkedal en ondertussen beoefen ik het professioneel. Natuurlijk kreeg ik vaak de kritiek dat het wat ‘geitenwollensokken’ was. Hier in onze Westerse wereld is healing niet echt gekend. Beschouw het als een psychotherapeut die op een ander level werkt. Je kan dit echt wel doen zonder ‘zweverig’ te zijn. De mensen die ik begeleid, voelen een groot effect op hun lichaam en emotioneel welzijn.”
Saskia kijkt vanuit haar praktijk uit op de dokken en het toekomstige park. “Het is hier echt zalig!”, bevestigt ze. “Natuurlijk speelde niet alleen de positieve energie, maar ook de duurzame factor een rol in mijn beslissing om hier iets te kopen. Ik was voorzitter van de vzw Groeinest die duurzame startende projecten ondersteunde, dus ik was er zeker al mee bezig. En ik moet ook toegeven: ik heb een enorm zwak voor high class materials. Dus ik hou ook wel van De Nieuwe Dokken omdat het een project met duurzame standing is”, sluit ze lachend af.


Thomas Soete (Book & graphic design)
Thomas Soete is al 25 jaar actief als freelance grafisch vormgever. Sinds zijn studententijd ligt typografie hem nauw aan het hart. Gaandeweg specialiseerde hij zich dan ook in de vormgeving en coördinatie van kunstboeken voor zowel nationale als internationale klanten.
“Elk boek moet een eigen karakter hebben en een uniek product zijn. Daarvoor moet je over een gedegen materiaalkennis en expertise beschikken, overtuigingskracht hebben en innovatief kunnen denken.” En laat het nu net die innovatie zijn die hem naar een kantoor op Het Dek bracht.
“Anderhalf jaar geleden meldde een collega-vormgever dat er nog kantoorruimtes vrij waren op De Nieuwe Dokken”, vertelt Thomas, “Toen ik op locatiebezoek kwam, was ik meteen verrast door het ruimtelijk gevoel van de dokken, de open structuur van Het Dek, het water en vooral de duurzame investering die je hier maakt. Hier toon je als ondernemer dat je jezelf blijft ontwikkelen. Je maakt deel uit van een innovatief en duurzaam project van wereldniveau. Ik vind het belangrijk om één van de eersten te zijn die daarin meestapt.”
Thomas komt dagelijks met de fiets naar het werk en houdt van de coworking sfeer die hier heerst: “Mijn fietstocht is mijn anti-stress moment (lacht). Ik kan nu werk en privé perfect gescheiden houden. Bovendien is mijn ruimte voldoende groot om copywriters of fotografen waarmee ik aan een project werk, hier echt hun ding te laten doen. Ook door de diversiteit aan mensen die hier aanwezig is, heb je nooit het gevoel alleen op kantoor te zijn.”
Zijn pronkstuk op kantoor? Een boekenkast van maar liefst zeven meter breed! “Mensen denken soms dat ze in een boekenwinkel komen, maar dat is dus niet het geval. Altijd welkom voor een bezoek!”
Sofie De Spiegeleer (Co-founder Blue Lines)
Na een korte periode als zelfstandig vertaalster, richtte Sofie De Spiegeleer in 2005 het vertaalbureau Blue Lines op met Stef Van De Gehuchte. Zij neemt het operationele voor zich, hij het strategische. Samen gingen ze op zoek naar een nieuwe kantoorruimte met veel natuurlijk licht, een mooi uitzicht en gezond binnenklimaat.
“Dat hebben we hier dubbel en dik gevonden. Zozeer zelfs dat we al dat moois ook met anderen wilden delen: zo is het idee van een coworking space met nadruk op welzijn en gezondheid gerijpt,” vertelt Sofie. “Onze coworking kreeg de toepasselijke naam Jungle mee. Hoeveel planten er staan? Oei, ik ben de tel al lang kwijt!”
Blue Lines start op De Nieuwe Dokken met een nieuw verhaal. “Door het soort teksten dat we behandelen, zweven we vaak op de grens tussen vertaling en copywriting. Om de flow en betekenis te laten kloppen, werken we uitsluitend met native speakers en een tweede onafhankelijke lezer. Van het een kwam het ander: klanten vroegen ons steeds vaker om hulp bij pure copywriting. Daar hebben we nog heel veel groeimarge.”
Sofie, Stef en hun collega’s vinden het gebouw De Faar ‘echt geniaal’ en staan volledig achter de duurzame principes: “We zijn als bedrijf altijd met duurzaamheid bezig, dat zie je zelfs aan onze collectie thee en nootjes (lacht). Onze medewerkers komen bijna allemaal met de fiets naar het werk en sommigen maken zelfs plannen om met de kano te komen. De kade en het water zijn een luxe: je kan snel even gaan wandelen, van de zon genieten, … Stef ziet het trouwens helemaal sportief: hij wil elke ochtend alle dertien verdiepingen van het gebouw op- en aflopen voordat hij begint te werken. Ik ben benieuwd!”


Peter Bordon (Co-founder Bosh & Bordon)
Bosh & Bordon is een collectief van zelfstandige vakmannen- en vrouwen in B2B-communicatie. Achter de zakelijke naam met de allure van een advocatenkantoor, schuilt een creatief team dat verrassende merkidentiteiten maakt voor corporate bedrijven. En het team is enthousiast over zijn nieuwe stek:
“Je voelt hier elektriciteit in de lucht hangen. Iedereen kent elkaar. Dat zorgt voor een inspirerende kruisbestuiving.”, aldus vennoot Peter Bordon.
Stijn (Bosh) en Peter (Bordon) huurden al enige tijd een pand in de buurt, maar wilden iets kopen: “Als je het nuchter bekijkt, is er niet echt een verschil in huur- of koopprijs. En je krijgt er een erg fijn groepsgevoel bij: alle ondernemers helpen elkaar waar nodig, ook in moeilijke tijden. Ik vind het ook leuk om linken te leggen en mensen met elkaar te verbinden. Zo heeft een startend bedrijf ons met de verbouwingen geholpen en door de mond-tot-mondreclame bij de buren zijn ze nu helemaal gelanceerd.”
Naast de belangrijke verbindende factor is er ook het voordeel van nabijheid: “Mijn oudste zoon gaat naar de nieuwe school hiernaast. Hij is er helemaal opengebloeid en het is fijn om dat echt van dichtbij te kunnen meemaken. We fietsen elke dag samen van onze woning in Heusden naar De Nieuwe Dokken.” Ze houden wel van een gezonde levensstijl bij Bosh & Bordon. Elke junior die start binnen het bedrijf krijgt een fiets cadeau om mee naar het werk te komen. En over thema’s als vegan voeding of mindfulness heerst er absoluut geen taboe.
Hun zin voor verbinding en gezonde manier van werken, levert tevreden klanten op: “je kent altijd de start van het project, maar nooit de uitkomst. Via ons traject van interviews en workshops creëren we altijd nieuwe invalshoeken en dat maakt onze job heel plezant. We kunnen merkidentiteiten steeds op een verrassende manier definiëren en verpersoonlijken.” Troef! Wie graag kennismaakt met Bosh & Bordon, of hun schattige office dogs, is altijd welkom in Het Dek!
Foto's bij CUP.
Jordy Lauret en Dominic De Caluwé (founders Bur'eau)
Jordy Lauret en Dominic De Caluwé leerden elkaar kennen toen Jordy als Dominic hielp als accountant. Dominic geeft professioneel gezondheidsadvies in zijn zaak Crescendo. De twee groeiden dankzij deze samenwerking naar elkaar toe, en als vrienden stapten ze samen in een nieuwe uitdaging: co-working concept Bur’eau, waar gezondheid en duurzaamheid centraal staan.
“Bur’eau is thuiskomen op kantoor. Voor mij is dat echt belangrijk, dat ik me ook goed voel tijdens de werkuren. Jordy en ik kiezen volledig voor duurzaamheid en gezondheid. We willen dat je je goed en gezond in je vel kan voelen”, zegt Dominic.
Toen Jordy en Dominic op zoek gingen naar een geschikte locatie voor Bur’eau, kwamen ze een kijkje nemen in De Faar.
Jordy: “We waren onmiddellijk verkocht! Er is zo veel daglicht, het is open, ruim, en voelt helemaal aan als thuis. De Faar is een perfecte match met Bur’eau. Een ruimte waar duurzaamheid primeert, en waar je kan thuiskomen.”
“Om een gezonde en duurzame werkplek te creëren zijn we heel ver gegaan”, vertelt Jordy, “Zo hebben we geen behang of klassieke muurverf, maar hebben we de muren met natuurlijke kalkverf behandeld. Dat is een pak gezonder. De verlichting is biodynamisch, en we hebben steevast voor ergonomisch meubilair gekozen. De zitballen en -krukjes zorgen voor stabiliteit en een gezondere rug. Zo kiezen we niet alleen voor duurzaamheid op vlak van verbruik, maar ook op vlak van gezondheid.”
“We komen vaak met de fiets naar Bur’eau”, zegt Dominic, “En we willen ook anderen motiveren om met de fiets naar hier te komen. De locatie leent zich daar goed toe, want vanuit alle hoeken van Gent kan je vlot naar hier fietsen.”
Jordy: “We zijn blij dat wie hier sinds april al een heuse community aan het uitbouwen zijn. Iedere eerste vrijdag van de maand is het Soep’r Friday. Iedereen kan dan samen genieten van verse soep van lokale teelt. Een gezellige en gezonde manier om even pauze te nemen!”
Foto's door Wouter Van Vaerenbergh.
