!

De nieuwe (fiets)versnelling

Sinds het Circulatieplan in Gent werd ingevoerd rijden er nog meer fietsen in de stadskern rond. Fantastisch nieuws, vinden wij, want de auto wat vaker aan de kant laten staan is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je eigen gezondheid!

Er bestaan ontelbaar veel verschillende fietsen, waardoor ‘t niet altijd makkelijk kiezen is. Wij gingen op zoek naar drie unieke en handige modellen!

Zo heeft Achielle sinds een jaar of acht een eigen bakfiets - en is daarmee ongeveer de enige Belgische producent met zo’n model. De fietsenmerk is vooral bekend dankzij haar prachtige retro fietsen, maar begon met de productie van bakfietsen toen zaakvoerder Peter Oosterlinck er ene voor zijn zoontje wilde maken. Niet alleen consumenten gebruiken bakfietsen om hun kinderen of boodschappen te vervoeren, maar ook pakjesdiensten als Bubble Post of Cargo Vélo.

Veel kleiner maar minstens even handig zijn de fietsen van Brompton. Van deze plooifiets wordt er iedere tien minuten een exemplaar verkocht. Niet slecht, vooral als je weet dat elk model op bestelling en met de hand gemaakt wordt! Wat het merk zo uniek maakt is dat ze maar één model hebben, dat steeds geperfectioneerd wordt door het team van 240 werknemers. Volgens CEO Will Butler-Adams is mobiliteit een van de belangrijkste zaken die we in de toekomst - wanneer nòg meer mensen in steden gaan wonen - moeten veranderen. Door met een plooifiets richting het station te rijden om van daaruit met de trein verder te reizen, bijvoorbeeld!

Misschien wel het meest revolutionaire fietsmerk dat we in onze zoektocht tegenkwamen was VanMoof, een producent uit Amsterdam. Ze verkopen zichzelf als ‘de perfecte stadsfiets’, een ambitie die ze willen waarmaken door de modellen bijvoorbeeld te ontdoen van onnodige onderdelen die stuk kunnen gaan. Zo zit het voor- en achterlicht in het kader zelf verwerkt, net als het slot. Al hoef je niet bang te zijn dat je fiets gestolen wordt, want in hun elektrische fietsen steekt GPS- en Bluetooth tracking zodat je altijd kan zien waar je stalen ros zich bevindt. Is je fiets toch gestolen? Dan trekt een team BikeHunters voor jou op pad om je fiets terug te halen - desnoods tot in het buitenland! De beroemde technologiesite The Verge noemde VanMoof dan ook niet voor niets ‘de Tesla van de fietsen’.

In De Nieuwe Dokken proberen we zo goed mogelijk na te denken over de stad van de toekomst. Op vlak van wonen, bijvoorbeeld, maar ook op vlak van milieu en mobiliteit. Daarom gaan we geregeld op zoek naar inspirerende voorbeelden, zoals de drie merken hierboven! Ken je er nog? Laat het ons dan weten via info@denieuwedokken.be.

Blijf op de hoogte van dit project

Lead Source
AssignmentHelper