!

De meest onverwachte innovator

Zoals je misschien al las komen er in De Nieuwe Dokken ook horeca en winkels die rond duurzaamheid, de deeleconomie en/of de toekomst van mobiliteit werken. Wij gingen alvast op zoek naar inspirerende voorbeelden, en botsten tijdens die zoektocht op een vrij onverwachte innovator.

In februari 2015 verscheen op De Correspondent een bijzonder artikel met als titel ‘Maak kennis met de grootste uitvinder aller tijden’. Het stuk bejubelde geen wetenschapper of andere knappe kop, maar een wel heel bijzondere organisatie. De overheid. De aanjager van de échte vooruitgang, zo opperden Rutger Bregman en Jesse Frederik, is Vadertje Staat.

Ook onze stad probeert verder te denken dan haar neus lang is, en dat kunnen we bij De Nieuwe Dokken alleen maar toejuichen. In ons project proberen we namelijk met vernieuwende technieken zo duurzaam mogelijk te zijn.

Al hoeft zo’n verandering niet per se technologisch te zijn, bewees Stad Gent met het Mobiliteitsplan. Vooraan is de stad opgedeeld in zones en is er meer ruimte voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer. De toegang voor auto’s in het centrum wordt sterk verminderd omdat het verkeer anders onvermijdelijk zou vastlopen. Met het plan kiest Stad Gent voor een lange termijn aanpak die leefkwaliteit en duurzame mobiliteit garandeert. Bij De Nieuwe Dokken promoten we het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen, en hebben we de parkings zo gebouwd dat ze in de toekomst ook voor andere zaken gebruikt kunnen worden.

Zo’n andere, minder radicale, ingreep was de invoering van Donderdag Veggiedag. In samenwerking met EVA vzw wil Stad Gent de Gentenaars aanzetten om hun vleesconsumptie te verminderen. Ze introduceerden daarom Donderdag Veggiedag, een dag in de week waarop in scholen bijvoorbeeld de warme maaltijd vegetarisch is. Ook horecazaken worden aangespoord om zeker op donderdag een vegetarische optie op het menu te zetten. Het beperken van de vleesconsumptie is niet alleen goed voor de gezondheid maar ook voor het milieu. Een filosofie die we ook bij De Nieuwe Dokken hanteren, bij de selectie van de horeca die in de nieuwe buurt komt, bijvoorbeeld.

Maar ook op technologisch vlak is onze stad druk aan het experimenteren. Stad Gent wil transparant zijn en stelt daarom al haar data ter beschikking via het dataportaal. De stad wil zo de krachten bundelen om innovatie te stimuleren en ondersteuning te bieden aan lokale initiatieven. Zo organiseert Stad Gent jaarlijks een hackathon met als doel innovatieve toepassingen op de markt te brengen die verschillende niveaus van de maatschappij dienen. Dit illustreert hoe een Open Data-beleid kan leiden tot het creëren en ontwikkelen van vernieuwende concepten. De hackathon had zoveel succes dat AppsforGhent werd opgericht. Op evenementen als de hackathon komen mensen samen met een verschillende achtergrond en kennis om een digitaal project uit te werken. Dit project wordt aan het einde van de dag voorgesteld aan een strenge jury. Zo werden er de voorbije jaren apps gemaakt die je vertelden welke kleren je best aandeed om het weer te trotseren, om de beste sportlocaties in je buurt te ontdekken en een interactief kinderspel om boeken te vinden in De Krook.

Denk jij dat jouw zaak in aanmerking komt voor een ruimte in De Nieuwe Dokken? Neem dan contact op met info@denieuwedokken.be.

Blijf op de hoogte van dit project

Lead Source
AssignmentHelper