!

Boeren & buren

Hoe maak je een wijk écht duurzaam? Dat is een van de centrale vragen waar we bij De Nieuwe Dokken over nadenken. Zo proberen we ruimte vrij te maken voor duurzame organisaties en zaken die bezig zijn met de deeleconomie en/of de toekomst van mobiliteit. Misschien vind jij bij ons wel een plek voor je horeca of winkel? Stuur ons via info@denieuwedokken.be als je meer informatie wil! Ter inspiratie gingen we langs bij verschillende Oost-Vlaamse winkels en organisaties die al jarenlang het goede voorbeeld tonen. Boeren & buren is niet alleen duurzaam, maar brengt mensen ook dichter bij elkaar!

Boeren en Buren is een webplatform dat consument en producent samenbrengt zodat je rechtstreeks bij de landbouwer boodschappen kunt doen. Op die manier brengen ze het tijdloze en authentieke van de landbouw zo op je scherm. Twee uitersten die bijzonder goed matchen: verse producten bestellen uit de streek én de producent ervan in levende lijve ontmoeten. Op die manier werkt Boeren en Buren mee aan een kortere keten en krijgen boeren een eerlijke prijs voor hun product. Sinds kort kan je ook op DOK je producten afhalen en een babbeltje slaan met de man of vrouw die jouw aardappelen teelde.

Hoe gaat het in zijn werk? Na het inschrijven in een bepaalde Buurderij bij jou in de buurt - dat is de wekelijkse boerenmarkt waarop de producten verdeeld worden - kan je online boodschappen doen. Je hebt keuze uit verschillende producten die aangeboden worden door producenten uit de buurt, steeds vers en dus seizoensgebonden. Daarna ontmoeten boer en buur elkaar op de Buurderij. Het is dus meer dan alleen online boodschappen doen, het is een sociaal gebeuren waarbij het respect voor de boeren op de eerste plaats staat.

Boeren en Buren is een onderneming in de “Korte Keten 2.0”. Voor wie het in Keulen hoort donderen: in de korte keten verkoopt de producent rechtstreeks via andere landbouwers of in een samenwerkingsverband aan de consument. De ‘2.0’ wijst op de gebruiksvriendelijke en intuïtieve manier waarop de producent en consument met elkaar in contact komen, hier via een online platform. Het project Boeren & Buren werd zeven jaar geleden in Frankrijk gelanceerd en breidde dankzij het grote succes uit naar verschillende steden in België, waaronder Antwerpen en Brussel. Nu is ook Gent aan de buurt. De gemiddelde afstand die de producten van de deelnemende boeren in België afleggen voor ze in de Buurderij terechtkomen, bedraagt 32 kilometer. Zo zijn ze geen dagen onderweg en kan de klant dus rekenen op de gegarandeerde versheid van het uitgebreide gamma aan producten dat de Buurderijen aanbieden.

Het initiatief is er in de eerste plaats voor de boeren. Volgens het onderzoeksbureau IVox is ruim driekwart van de Vlamingen bereid om meer te betalen voor landbouwproducten als dat een eerlijke prijs oplevert voor de boer. Dankzij deze Buurderijen ontvangen de deelnemende producenten 83,3% van de verkoopprijs van hun producten. Dat is veel meer dan via andere verkoopkanalen - de traditionele supermarkten, bijvoorbeeld - waar ze soms maar de helft krijgen of soms met verlies verkopen.

Maar ook voor de maatschappij is Boeren en Buren een mooie onderneming. Ze werken enkel samen met bedrijven die ook een meerwaarde betekenen voor de samenleving: sociale tewerkstellingsprojecten of boeren die hun vee laten grazen in tuinen van bejaarden uit de buurt die geen grasmaaier meer kunnen bedienen, bijvoorbeeld. Alle producenten gaan ecologisch en dier- en milieuvriendelijk te werk én oogsten of bereiden enkel wat besteld werd om voedselverspilling tegen te gaan. Last but not least werken ze zo verpakkingsloos mogelijk.

Heb jij ook zin om meer te weten te komen over de herkomst van de producten die je koopt? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van Boeren en Buren en werk mee aan een duurzaam verhaal.

Blijf op de hoogte van dit project

Lead Source
AssignmentHelper